tricouri haioase

Pagini

marți, 16 martie 2010

Ziua maghiarilor de pretutindeni !

Ziua de 15 Martie (ieri) este aleasă ca fiind exact cum ne arată titlul.Acest text este o parte dintr-un eseu scris de mine acum 3-4 ani,pe tema naţionalismului post decembrie 1989,cum a început acesta,cum s-a manifestat,cine a aprins fitilul.
Titlul eseului : ''Naţionalismul în perioada post-decembristă'', anul 2007,Universitatea Creştină ''Dimitrie Cantemir'',materia ''Ştiinţă politică''.


Dragi maghiari,sper să nu apucaţi ziua autonomiei în România !


''În România naţionalismul etnic a avut un teren fertil pentru a se desfăşura.Motivele sunt evidente, în mare parte , teritoriul transilvănean fiind sâmburele tuturor conflictelor de gen. Teritoriul român aproape s-a dublat după redobândirea Transilvaniei în 1944, în zonă rămânând însă un număr important de populaţie de etnie maghiară şi alte minorităţi care însă nu s-a putut desfăşura în voie din cauza formei de naţionalism de tip totalitar promovat în perioada dictatorului Nicolae Ceauşescu.
În anul 1990 , doar la câteva luni după evenimentele decembriste, oraşul Târgu Mureş a fost “ gazda “ primului conflict interetnic de mai mare anvergură de după perioada comunistă din Europa de Est. Diferenţelor etnice li s-au acordat , în acel moment o importanţă mai mare , de care nu mai avuseseră parte până atunci. Sub presiunea maghiarilor , care în timpul regimului Ceauşescu , nu au deţinut funcţii de conducere , funcţii cheie, statul român a orchestrat cu bună ştiinţă o confruntare între români şi maghiari.
Conform lui Tom Gallagher, în lucrarea sa “ Democraţie şi naţionalism în România : 1989-1998 “, Preşedintele României de la acea vreme –Ion Iliescu - şi cei din sfera sa de influenţă , au promovat conflictul româno-ungar ca preţ necesar pentru a preveni transformarea Transilvaniei într-un bastion al opoziţiei .
Abordarea naţionalismului ca instrument politic de către noua putere a fost una foarte inteligentă din punct de vedere al strategiei politice. FSN –ul ( Frontul Salvării Naţionale ) s-a bazat pe naţionalism la alegerile din 1990 , deoarece masele de alegători , obişnuite cu sistemul comunist, erau încântate de apelurile privind unitatea naţiunii pentru viitor şi limbajul specific naţionalismului.

Potrivit liderilor F.S.N. , noii duşmani ai naţiunii erau minorităţile şi românii emigraţi reîntorşi de peste hotare , fiind insuflată ideea cum că aceştia ameninţă siguranţa statului. F.S.N. a colaborat cu partide extremiste precum P.U.N.R ( Partidul Unităţii Naţionale a Românilor ) şi P.R.M (Partidul România Mare ) spunând că astfel le va modera discursul politic. Însă de multe ori când furia naţionalistă a fost trezită de către acţiunile minorităţilor maghiare , mulţi parlamentari F.S.N. s-au declarat de acord sau au adaugat la declaraţiile răutăcioase ale colegilor extremişti.
Se pare că naţionalismul va avea un cuvânt important de spus în continuare în cadrul politicii din cadrul graniţelor ţării din cauza unor tulburări în relaţiile cu maghiarii până în ziua de azi.
În perioada 1992 - 1993 , U.D.M.R a adus în discuţie implicarea grupării în autoguvernarea internă pe criterii comunitare. Acest fapt a adus alertarea expresă a partidelor româneşti , indubitabil fiind faptul că U.D.M.R. îşi pregătea terenul pentru a cere un sistem de autonomie pe criterii etnice.''

Cine-l vrea pe tot,să mă contacteze.


Sursa foto

8 comentarii:

G.W. spunea...

Vezi ce se-ntâmplă când dai prea multe facilităţi unei minorităţi ....le dai un deget şi ăştia îţi iau toată mâna

Cris-Mary spunea...

Eu sunt pacifista si am prieteni maghiari , dar sa ajungi in propria tara sa nu poti sa-ti cumperi ceva la un magazin din Sf Gheorghe doar ca nu stii limba maghiara mi se pare o mare nesimtire.Vor o bucata de Romania , pey sa o primeasca dupa ce trec prin toate bataliile duse de stramosii nostrii.. dupa ce trec prin toate .. ne mai gandim daca merita ..puii mei ..

Anonim spunea...

Sa i i a dracu pe maghiari ,sa se duca in tara lor daca nu le convine la noi ,ce i asta ,autonomie,poi daca ma duc in ungaria mi da dracu mie drepturi,romanii s huliti ca ultimii infractori in afara si ei fac ce vor in tara mea...

Camelia Bucur spunea...

stiu ca merge ctrl+c, dar...e o chestie cu care o sa-mi bat capul altadata;))

realbadpisy spunea...

ce ma mia enerveaza maghiari astea .. ce pana mea vor? iar cam impusca pe totii..la naiba sa se duca drecu in ungaria..daca vor sa traiasca si sa fie educati k acolo.

realbadpisy spunea...

mey ...cadul banerului tau cand ajunge la mine? ce naiab daca am zis ca te primesc eu al mine...nu itzi iau cirie..ca de ne cunostem.

cristishady spunea...

ahh ce n-as da sa fie vadim presedinte macar un an ... le-ar taia idiotilor astora pofta de autonomie >:)

Lillee spunea...

In cazul de fata chiar mi-as dori sa vina Vadim la presedentie macar o luna. Atat...altfel ar iesi cam rau!