tricouri haioase

Pagini

vineri, 19 februarie 2010

’’Capitalismul, dragoste cu năbădăi’’

Am fost ieri la cinematograf să iau parte la una dintre cele mai interesante proiecţii pe care le-am văzut vreodată.Sincer vă spun,am trăit acţiunea existentă ca şi cum mi s-ar fi întâmplat mie.În ciuda titlului,nu este o comedie romantică ''aruncată'' pe piaţă în preajma zilelor dedicate îndrăgostiţilor.Am fost însoţit de jumătatea mea,Laura?,căreia i-am şi propus să compună un review,special pentru proiecţia lui Michael Moore.So...enjoy!

-------’’Capitalism, A Love Story’’ nu se compară cu ’’Bowling for Columbine’’, un documentar excepţional despre obsesia americană a armelor, îi lipseşte magia retoricii acestuia din urmă, sau cu ’’Sicko’’, la care rămâi efectiv şocat de mizeria sistemului sanitar din State. Aici, Moore blamează marile corporaţii si băncile pentru colapsul în care se găsesc acum Statele Unite şi implicit restul lumii, dezechilibrate de lăcomie, consumism şi atrase de mirajul banilor “gratuiţi”. Versatilitatea lui Moore e incredibilă, surprinde puncte de vedere contrare şi le expune într-un mod pe care eu nu l-am mai întalnit, atenţie, fără a fi obiectiv. Unii zic că Michael Moore e un geniu al manipulării, însă eu il văd mai degrabă ca pe un geniu al sentimentului, omul ştie ce e important pentru mase, o spune pe şleau, simplu si atractiv. Însă el predică celor deja convertiţi pentru că, paradoxal, cea mai mare parte a acestor mase îl displace, americanul e speriat de bombe. În documentar sunt prezentate atât date şi statistici, cât şi poveştile unor oameni simpli, schilodiţi finaciar şi emoţional de criza ultimilor doi ani. Veţi vedea mărturiile incredibile ale unor familii îndatorate băncilor, care şi-au pierdut casele pentru că acestea le măreau dobânzile aproape lunar, ale unei femei care a descoperit dupa moartea soţului că firma la care acesta lucra îi făcuse o poliţă de asigurare în valoare de 5 milioane de dolari, ai cărei singuri beneficiari erau ei (firma!), din care ea nu a văzut un cent. Sunt spuse poveştile de groază ale unor muncitori care au refuzat să părăsească fabrica în care lucrau, pentru a-şi încasa toţi banii pe care erau îndreptăţiţi să-i primească, a unor membri ai Congresului care au luptat împotriva măsurilor de finanţare ale marilor corporaţii, ale piloţilor cu salarii apropiate de minimul pe economie. Capitalismul este o boală pentru că deşi propagă ideea egalităţii de şanse, adevărul e că omul obişnuit nu e capabil să se menţină în echilibru, iar cei puternici vor acapara tot ce e important şi valoros. Iar asta nu e anormal, este o lege a junglei aplicată, după cum se vede, Statelor Unite, etalonul capitalismului şi democraţiei (?). Până la urmă, un stat trebuie să se preocupe de bunăstarea celor mulţi, despre asta vorbeşte Moore în toate documentarele lui. Eu n-am deschis prea mult subiectul, au spus alţii totul despre asta până acum.
Da, Michael Moore este socialist şi nu-mi e ruşine cu el. Acest documentar este un deget apăsat pe o rană deschisă, dureros şi chiar îngreţoşant de multe ori. Şi dovedeşte încă o dată că America nu este tăramul făgăduinţei, dar este cu siguranţă ţara tuturor posibilităţilor.
-------


Author : ''Laura?''

7 comentarii:

Anonim spunea...

Un review de calitate, felicitări Laurei? :P

Blindius spunea...

Chiar că,felicitări ei :D

MadMe spunea...

Bine scris, felicitări :P

Lillee spunea...

Foarte frumos scris. Felicitari Laura.
P.s. Blindius, ai putea s-o rogi mai des sa faca review-uri. Este o placere pentru mine sa citesc. :)

Blindius spunea...

MadMe,multumim !

Blindius spunea...

Lillee,we are thanking you ! Pai sa vedem ce filme vom mai urmari,si in functie de asta,va lucra ea la reviews.E fan Michael Moore si m-as fi simtit neavizat sa scriu eu.

cristishady spunea...

frumos,prietena ta a reusit sa ma faca curios sa ma si uit la film ...